viernes, 30 de marzo de 2012

Mantră

La ceas de vecernie, sfinții se dedau la meditație invocînd la nesfârșit o mantră hâdă: „ ... dintre hominizi, doar evreii sunt oameni; dintre oameni, doar religioșii sunt iluminați de adevăr; dintre cei iluminați, doar creștinii sunt iubitori; dintre cei iubitori, doar cei de ziua a șaptea sunt sinceri; dintre cei sinceri, doar NOI cunoaștem pe Dumnezeu, iar dintre cunoscători, doar EU sunt mântuit!...”

Niște nimeni pe stradă, rupți în coate și goi la stomac, se grămădesc la altar să-și verse zăduful; încropesc la iuțeală o grupă mică integrală și o pun de o apocalipsă: prigoana e la ușă, nădejdea e în cer, iar răsplata întârzie să apară. Un politruc hain împinge cu sârg la carul cu nebuni: ignoranța e virtute, suferința necesară, iar moartea-i izbavire! De-or renunța la viață or dobândi cetățenie în lumea cea nouă, casă, masă și un pat în cetatea de aur curat. În pragul pieirii imaginare, toți sfinții invocă aceeași veche mantră: „...dintre hominizi, doar evreii sunt oameni... dintre oameni... doar eu sunt mântuit!...”  
La ceas de vecernie, sfinții bolborosesc o mantră hâdă... iar eu mă crucesc!

9 comentarios:

  1. Cum nu vii tu Tepes doamne ca punand mana pe ei
    Sa-i imparti in doua cete: in laici si in pastorei.
    Si in doua temniti large cu de-a sila sa-i aduni,
    Sa dai foc la adunare si la casa de nebuni

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Dragă anonimule... imi scot pălăria în fața lui Eminescu și a inspirației tale!

      Eliminar
    2. Rezonez...razonez... Sunt uimit sa vad mereu acelaşi circ jucat prost de o adunatura de oameni pierduţi in non-sens!

      Eliminar
  2. Cred ca sirul exclusivismelor nu trece dincolo de "noi...". Individualismul ca "eu" asumat, presupune o desprindere de mentalitatea tribala si de tot ceea ce se manifesta ca gandire de grup mimetica.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Draga anonimule... nu subestima niciodata rautatea egoista a religiosului hraparet! Remarca ta cu privire la mimetismul este corecta... insa poti fi sigur ca egoismul hraparet e totalmente capacitat de a conserva intact mimetismul de grup care l-a hranit si "l-a facut mare": spiritul religios este, in esenta lui, un spirit al mimetismului absolut!

      Eliminar
  3. Din cate stiu, dragul meu teolog ateu, esti absolvent a unei institutii de invatamant superior teologic. Din aceasta perspectiva, ma astept de la tine sa postezi pe blog adevarate studii de exegeza biblica prin care sa arati in mod explicit, cu versete biblice drept argumente, ca credinta in Dumnezeu este ceva eronat pentru omul secolului 21. Pot avea o asemenea pretentie de la tine?

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Dragul meu anonim, imi amintesc si eu de acele vremi in care teologeam. Din aceasta perspectiva, sunt ceva posibilitati, desi foarte modeste;voi tine cont de sugestie, insa nu acesta este scopul acestui blogg. Obiectivul meu este sa revitalizez BUNUL SIMT pe taram TEOLOGIC, iar acest lucru nu se poate face cazand in aceeasi paradigma ca in cazul teologiei. In acelasi timp, marturisesc deschis ca nu detin nici adevarul, nici intelepciunea suprema! Tind catre a cunoaste mai mult, catre a pricepe, de a intelege si a ma bucura de ceea ce descopar, si nimic mai mult. Tuturor celorcare cauta aceleasi lucruri sunt bineveniti in aceasta aventura. Incerc sa nu dezamagesc pe nimeni si sa ranesc pe cat mai putini...

      Eliminar
  4. ginditorul de la hamangia3 de abril de 2012, 21:18

    daca evreii nu ar exista nici religia lor si mai ales dumnezeul la care se roaga si se inchina atitia oameni de pe tot intisul pamintului cum ar fi viata pe aceasta lume si ce am mai avea noi de zis cind, vedem ca totul ca si mai inainte merge din rau mai rau.Este ceva care lar putea schimba pe om, sa fie mai bun mai compasiv cu altii .Cred ca religia are si ceva bun in ea pina la un punct dupa care devine opresiva chiar itoleranta cu cei care nu sint deacord cu modul ei de a vedea

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Religia nu are nimic de oferit decât iluzii si promisiuni desarte cu iz electoral. Doar rautatea si violenta religiei poate fi contrastata cu realitatea, pentru ca este singura certitudine a ei.

      Eliminar

De oriunde ai fi, comentariul tau ma onoreaza: