sábado, 7 de abril de 2012

Politică Yahvistă

Cuvântul creator al lui Dumnezeu, luînd natura umană asupra-și în persoana lui Isus Hristos, devine Cuvântul Întrupat, cel despre care ni se spune că «din El, prin El, şi pentru El sînt toate lucrurile»,[1] și că «prin El au fost făcute toate lucrurile cari sînt în ceruri şi pe pămînt, cele văzute şi cele nevăzute: fie scaune de domnii, fie dregătorii, fie domnii, fie stăpîniri». Se reafirmă glorios că «toate au fost făcute prin El şi pentru El[2] Dintr-o complicitate vulgară, fățișă și nerușinată cu politica, se declară tranșant că « nu este stăpînire care să nu vină dela Dumnezeu. Şi stăpînirile cari sînt, au fost rînduite de Dumnezeu»[3] întru-cît «El, ...este Capul oricărei domnii şi stăpîniri»[4]

Înțelegeți voi, dragi cititori, cine este capul politicii mondiale? Pricepeți acum cine era în fruntea celui de al III-lea Reich, cine îi furniza material de meditație și inspirație lui Hitler, lui Stalin, lui Pol-Pot? Înțelegeți acum cine a ideat un Darfur, un Treblinka, ori  Srebrenița (click)? Pricepeți voi, nebuni religioși, cine este Capul tuturor ororilor lumii? Cartea voastră sfântă o afirmă în clar: Dumnezeul vostru! Dumnezeul dragostei! Nici nu-i de mirare: un Fiu a avut... și pe acela l-a torturat și omorât! Vouă, celor care luați partea lui Dumnezeu și-L scuzați, nu vă doresc decât iertare de la victimele nevinovate, dezumanizate de dragostea voastră, torturate și măcelărite de urgia divină: că de s-or scula...pe mulți vor popi!  Sau răspopi! Mi-e tot una!

[1] Romans 11:36
[2] Coloseni 1:16
[3] Romans 13:1
[4] Coloseni 2:10

14 comentarios:

 1. Nu stiu cum e in alte religii(ma fac ca nu stiu) dar la noi si mai ales in Romania, se fac multe slujbe de prea marire si protectie de boli si necazuri a Maimarilor tarii. Adica ce conteaza ca i-am votat si ca au servicii secrete. Daca nu au ungere e pozna. Intreb si au asa..sa fie: Intre politica si religie pot exista diferente? Altele decat cele de nume?

  ResponderEliminar
  Respuestas
  1. Toate religiile sunt unul si același drac. Îmbârligătura dintre religios și politic este inevitabilă: una susține pe cealaltă și amândouă îndobitocesc mulțimile în beneficiu reciproc. E ca în filmele cu polițiști: rolul polițistului bun și al celui rău sunt interpretate pe rând după conveniență. Și amândoi sug sângele și truda celor pe care îi îndobitocesc cu prostii și iluzii! Nu este nici o diferență în nimic! E aceeași Mărie cu altă pălărie! Voi toți fiți dar demni... și trăiți liberi! Măcar în spirit...

   Eliminar
 2. ginditorul de la hamangia7 de abril de 2012, 22:08

  SA inteleg ca in spatele crizei pe care o traversam tot el se gasestecs si in cele enumerate anterior .noi nu avem nici o alegere si ca sintem simpli pioni pe o tabla de sah,inseamna ca nici caderea in pacatnu a fost o alegere si ca totul este un teatru pina la urma ,in care sintem angrenati si ca rezultatul la final este acelas fie ca ai jucat bine sau prost Nu putem schimba nimic doar regizorul poate decide cind iesim din scena

  ResponderEliminar
  Respuestas
  1. O spune Biblia mult lăudată pentru infailibilitatea și adevărul din ea! Dacă doriți ... puteți să nu-i dați crezare, dar cred că YHWH s-ar supăra nevoie mare! Nu îmi doresc să rănesc nădejdea, nici credința, nici aspirațiile nimănui... Doresc doar o eliberare pe măsura înțelegerii la care poate ajunge unul sau altul, după măsura harului care i-a fost hărăzit de natură...Într-un fel sau altul cu toții vom ieși din scenă... Nu-i, totuși, una leu să mori...ori câine-nlănțuit! Libertate... vă doresc! Și asta nu vine de sus sau de oriunde de altundeva, ci dinlăuntrul nostru. Fiți liberi!

   Eliminar
 3. «El, ...este Capul oricărei domnii şi stăpîniri» este un "adevar", dar ca sa se scoata au mai inventat unul la fel de comod, intruchipat de satana, dracul, diavolu sau ce nume mai are! Tot ce se intampla rau se intampla din cauza lui satana asta, insa ce nu se spune e ca satana e tot creatia dumnezeului atotputernic si atotstiutor si mai mult, lucreaza pentru el (vezi putin pevestea Iov)... Totusi unele fapte de-a dreptul infioratoare prefera sa le faca d-zeu singur, doar ca de data asta textul vrea sa le dea astor fapte atriburtul de "fapte bune" care baga in sperieti pe oricine.. Ca nu degeaba se foloseste notiunea de "frica de dumnezeu" foarte des p'acolea!!

  De paste avem ocazia sa ne "luminam" din nou despre ce inseamna religie si religiosi, despre oi, miei, oo si popi excitati nevoie mare, discursuri lungi si "mangaietoare" la fel de mult pe cat baga sapima in credinciosi, vedem capetele umile plecate la auz de colpot si aleluieli incoerente, la miros de tamaie si la "speech"-uri semi-cantate de popi si ajutoare de popi, cu voce mladioasa si lacrimogene, cu rugi si implorari super-egoiste de te-apuca jalea..
  Pe bune iti spun amice.. nici nu stiu ce sa le urez, ma coplesesc atatea dovezi ale faptului ca gandesc prea diferit fata de ei si n-am nici un motiv sa-i jignesc, mi-e o mila profunda de ei...

  ResponderEliminar
  Respuestas
  1. Suntem responsabili față de fiecare ființă umană...așa că este foarte important să conștientizăm această responsabilitate. Altminteri n-am fi diferiți de religioși! Vă asigur că umanismul responsabil este mult superior oricărei forme de religie. Diferența o face LIBERTATEA: una este să faci binele pentru că îți este frică de vreun Dumnezeu, și cu totul alta este să faci binele pentru că așa ai hotărât în inima ta, pentru că altminteri nu mai ești tu însuți. Doar astfel dinamica binelui devine sănătoasă... Fiți buni, dragilor! Fiți buni...și sănătoși! Să ne auzim cu bine!

   Eliminar
 4. In sfarsit, dragul meu teolog ateu, ai inceput sa lansezi adevarate perle de exegeza biblica, pe intelesul tuturor. Citindu-ti ultimele postari, cele din aprilie, mi-am zis in sinea mea: "Ce bine ar fi daca in tara asta, ar aparea cateva mii de bloguri de acest gen, care sa trateze doctrinele biblice intr-o maniera accesibila, astfel incat tot prostul sa priceapa!" Tot ce-ti doresc este s-o tii in continuare tot asa, ca poate...poate... se vor mai trezi si altii din somnul ratiunii, si atunci... poate ca aceasta tara ar avea un alt aspect, ceva mai pozitiv...
  Sa nu iutam ca in tari atee prin definitie (in care chiar si pastorii si episcopii nu se sfiesc sa-se declare ateismul in emisiuni TV si radio)cum sunt tarile scandinave, nivelul de civilizatie este cel mai ridicat din lume, iar odata cu el, si nivelul de trai...

  ResponderEliminar
  Respuestas
  1. Exegeză...exegeză...nu este...însă pe înțelesul tuturor DA! De fapt acesta este și scopul meu: să mă înțeleagă și teologul, și profanul, și religiosul, fie el și fanatic! Ideea e ca, înainte de toate, să primeze regula bunului simț. Să transformăm lumea în ceva mai bun, unde să ne fie drag să trăim, este un ideal prea măreț pentru posibilitățile unui blogg sau a unei persoane, însă poate fi un început. Scânteia, odată aprinsă, poate produce ”marea explozie” în sufletele și inimile multora... Sunt sigur, și vă asigur și pe voi toți, ”marea schimbare” este inevitabilă! Ferice de cel care va fi parte a ei...iar nu victimă! Mulțumesc tuturor pentru susținere... nădăjduiesc să nu dezamăgesc... Pe curând!

   Eliminar
  2. @ studentul.... cred ca te-am evaluat incorect intr-un post anterior, daca e asa - scuze!

   Eliminar
  3. Respect pentru voi toți! Vă salut!

   Eliminar
 5. Ar fi de dorit totusi sa dez-amagesti pe cat mai multi amagiti. Cat despre neamagiti, acestia sigur nu vor fi dezamagiti. Trebuie avuti in vedere si cei ce sunt in curs de dez-amagire, daca nu cumva suntem oarecum toti cei care ne vrem neamagiti, in aceasta ipostaza provizorie. Cine crede ca sta pe picioare sa ia -totusi- seama sa nu cada. Suntem jalnic de predispusi iluziilor fiind astfel pe de o parte vulnerabili la amagiri iar pe de alta suspiciosi vizavi de realitatile concrete. In sensul acesta ne-ar prinde bine cate o dez-amagire one at a time. And the time is always now, my friend.

  ResponderEliminar
  Respuestas
  1. Mă bucur să vă am alături, prieteni. Odată, și eu eram superstițios; ba chiar îmi spuneam ”credincios”! De aceea pot înțelege ceea ce simt cei care sunt ”prizionierii iluziilor” și poate, cine știe, le pot fi de ajutor. Va asigur că avem lucruri mult mai importante de tratat decât micile ”ciupituri” teologice cu care ne delectăm din când în când. Trebuie să fim mulți, mult mai mulți, pentru a ca efortul depus să nu fie în zadar. Nu vă cunosc pe niciunul dintre voi... dar cred că începem să devenim o ”rețea”. Dacă ne ținem aproape... putem aprinde ”scânteia”! Pe curând.

   Eliminar
 6. Tot in Biblie scrie si ca toate lucruriile lucreaza inspre binele celor ce il iubesc pe Dumnzeu:) Deci? Toate lucruriile se intampla cu un scop, nimic din ce a fost scris, sau nici o promisiune nu v-a fi lasata neimplinita.

  ResponderEliminar
  Respuestas
  1. Asta e o alta chestiune pe care o voi aborda intr-o alta postare. Adevarata problema rezida in faptul ca binele ... nu exista! In timp ce noi filozofam ca niste intelectuali ce suntem un copil moare la fiecare 5 secunde din lipsa unui vaccin de 10 bani sau din lipsa unui pahar cu apa curata... E bine ca incercam sa nu vedem drama din jurul nostru... pana in clipa in care ne va lipsi noua vaccinul si paharul de apa: dupa aceea nu o sa mai fim asa de preocupati de filosofia intelectualului ratacit in propriai intelepciune, si ne-om intreba cu pasiune de ce ne-a venit randul la suferinta care nu duce nicaieri, ori la moartea care este culmea ironiei acestei vieti !!! Asta nu inseamna ca nu putem astepta BINELE FAGADUIT... ASTEPTARE PLACUTA!

   Eliminar

De oriunde ai fi, comentariul tau ma onoreaza: