domingo, 25 de agosto de 2013

Magarie

De vreo cateva milenii incoace, religiosul de pretutindeni savureaza cu nesat o istorie care, in ciuda faptului ca este mentionata in Cartea Cartilor, are totusi o insemnatate nu de neglijat. Scriptura spune lumii ca a fost o data ca niciodata un profet al lui Iehova numit Balaam, care „s-a sculat de dimineata, a pus saua pe magarita si a plecat cu capeteniile lui Moab... Domnul a deschis gura magaritei, si ea a zis lui Balaam: "Ce ti-am facut, de m-ai batut de trei ori?"... Balaam a raspuns magaritei: "Pentru ca ti-ai batut joc de mine; daca as avea o sabie in mana, te-as ucide pe loc."... Magarita a zis lui Balaam: "Nu sunt eu oare magarita ta pe care ai calarit in tot timpul pana in ziua de azi? Am eu oare obicei sa-ti fac asa?" Si el a raspuns: "Nu..."[1] s.a.m.d.p.

Nimic altceva nu poate fi mai natural si mai firesc decat un dialog amabil, plin de reverenta, de respect si dulcegarii spirituale intre stapanul profet si magarita curtezana  – cu coada ridicata a emotie. Fara indoiala ca cei doi, profitand de nefireasca minune, nu s-au oprit aici, ci au dat frau liber vorbei incatusata in bestia naroada, confesand natural pacate nenaturale, emotii si sentimente neimpartasite pana atunci, imbatranind frumos, unul alaturi de celalalt, in fata unei teici cu apa stravezie. Si probabil c-ar mai fi vorbit si astazi daca n-ar fi fost ca –detaliu insignifiant– vulgara moarte sa nu le fi umplut amandurora cu tarana gura deschisa de Domnul Dumnezeu.

Un lucru este fundamental: Dumnezeu vorbeste prin magari ori... magarite epileptice cu spume la gura si coada ridicata a emotie! Mi-e tot una.  Ii vedem si-n zilele noastre: niste magari si ei acolo, cocotati cu duhoarea lor puturoasa pe la amvoane ori aliniati talamb cu urechile lor large si blege printre banci, la rumegat de anafura cu vin! Bezmetici naluciti de vedenii desarte ori surziti de soaptele Duhului, ratacind drumul pe-aratura, tropaind zgomotos prin vietile altora ori aruncand apocaliptic cu copita-ndarat! Ii auzim si vedem peste tot:  la radio, la tv... ori pe net navigand! Caci de cand le-a deschis Dumnezeu gura nu s-a mai gasit nimeni sa-i strige pe nume, amintindu-le originea comuna: magarilor... tot magari sunteti!








[1] Numeri 22: 21-30

12 comentarios:

  1. Mai Ifrime, ia zi sincer: atunci cand ai fost pastor, in acea perioada erai un magar? SAU TOTUSI ERAI OM?!?

    ResponderEliminar
  2. Draga anonimule, iaca zic: NICIODATA NU AM FOST PASTOR! Si crede-ma, acesta este un motiv de mandrie! Dar trebuie sa recunosc faptul ca e foarte posibil sa ma fi purtat ca un magar... Ca atare am fost si magar! Acum incerc sa fiu Om. Multumit stimabile? Sper ca si domnia voastra sa faca un exercitiu de sinceritate cu privire la statutul pe care l-ati imbratisat in trecut ori la cel al carui adept sunteti in prezent. Nu de alta, dar asa practicam onestitatea in vederea Judecatii! Ori NU?

    ResponderEliminar
  3. Dupa cum ti se adreseza anonimul ....mele , nu prea e dus la biserica.....

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Dimpotriva maestre, eu cred ca din prea mult dus la biserica unii au astfel de apucaturi. Este totusi la fel de adevarat ca daca omul are o opinie, atunci este liber sa si-o manifeste. Ave, si pe curand!

      Eliminar
  4. ginditorul de la hamangia27 de agosto de 2013, 18:26

    Doar un mit, parca a mai vorbit un sarpe ,si ce , totul e posibil dar chestia cu magarii de la anvoane si cei din banci mi-a placut si iti dau dreptate,este cam dura comparatia dar se accepta .Daca nu e cu suparare am o rugaminte cu privire la un tecst pe care nu i-am gasit tilcul,daca binevoiti sa -l luati in atentia dumneavoastra pe viitor.cu respect al dv.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Textul ganditorule... care este textul de care esti interesat? Nu reiese din mesajul tau. Ave!

      Eliminar
  5. am auzit destule predici de la respectabilele amvoane in care anumite femei erau condamnate pentru prostitutie. erau ridiculizate si puse ... la "respect".
    eu cred ca o femeie care isi vinde serviciile sexuale este mai de apreciat decat un conducator spiritual care isi manipuleaza ascultatorii. Daca un conducator spiritual nu ar traii din banii ascultatorilor ... ar mai fi o incercare de disculpare, dar avand in vedere ca liderii religiosi traiesc din banii fratilor si surorilor ... nu exista nici o scuza.
    ca sa scurtez ... o femeie care ia 20 euro pentru un "scurt" ar trebui sa primeasca mai mult respect decat unii care inseala suflete pentru bani.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Cu totii stim care este situatia... chiar si in ceea ce priveste conditia acestor femei, unele dintre ele cat se poate de respectabile. Am vazut -nu o data- cum curvari notorii in frunte cu popa excludeau pe motiv de infidelitate femei din sanul bisericii. Dupa parerea mea le facea un mare favor. Insa ceea ce este important cu adevarat este faptul cam pastorii si toti lingaii cocotati prin cine stie ce posturi sau functii imaginare sunt infinit mai detestabili decat o persoana care practica aceasta veche meserie -a se citi prostitutia. Nu de alta, insa prostitutia este lupta ingrata pe care o are una (sau unul) cu sine insusi pentru a supravietui asalturilor miselesti ale vietii daruite de cel Prea Iubitor de Oameni, pe cand magarii care se tot fandosesc a inteligenta pe la amvoane, Tv, sau Radio, o fac manati de un jigodism sufletesc fara pereche, cautand ca niste hiene hamesite pe cine sa inghita cu schelet cu tot -daca se poate. Si asta nu pentru ca viata i-ar conditiona sau obliga in vreun fel, ci pur si simplu pentru ca haimanaua din ei vrea neaparat sa iasa precum paduchele in frunte. Bineinteles ca pe banii altuia, ca doar n-o sa-si puna dosul statut la munca! Rusine sa le fie tuturor celor care se infrupta din acest sistem diabolic dar si tuturor celor care cu buna stiinta aleg sa sustina si sa mentina un astfel de sistem, corupt pana in maduva oaselor. Cinste celor cinstiti! Rusine Magarilor!

      Eliminar
  6. asa ca ... "magar" este un compliment pentru respectabilii !!!!!

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Eu n-am zis nimic... Cartea Cartilor zice totul!!! Ori nu mai credem in ea?!?

      Eliminar
  7. ginditorul de la hamangia29 de agosto de 2013, 13:49

    Revin dar cu acele texte care dau de inteles ceva cidat,in contextul mai larg ca dupa moarte nu ar mai fii nimic ,decit un neant.Sint mai multe lucruri care sint de ne inteles in biblia crestina dar mai incolo acum textele sint din 1PETRU 3,18-20si 4,6 ce as mai putea spune ,traducerile sucesive si poate necunoasterea limbilor greaca si aramaica veche(ebraica) dau un inteles ce da de gindit.cu respect si stima.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. E mult de scris cu privire la aceste texte. Religiosii sunt ceea ce sunt pentru ca nu inteleg nimic din ceea ce li se pune inaintea ochilor ci asteapta cu infrigurare sa li se talmaceasca scrierea ca la scoala ajutatoare. In viitor voi reveni cu detalii, asa dupa cum voi reveni si cu o postare despre zecime -asa cum imi sugera un alt lector. Ave.

      Eliminar

De oriunde ai fi, comentariul tau ma onoreaza: