jueves, 5 de abril de 2012

Hazard ordinar

Împreună cu un bun prieten am vizitat o păstrăvărie, undeva la munte. Nu eram singurii care ne petreceam pe aleile dintre bazinele în care viețuiau fără griji nevinovatele creaturi: o multitudine pestriță de oameni se preumbla alene de colo-colo, parcă fără sens; unii se minunau de frumusețea fără pereche a exemplarelor care, din când în când, săltau plescăind luciul apei; alții pur și simplu erau interesați de păstrăvaria în sine; altora le curgeau balele, adulmecând mirosul iresistibil de păstrăv proaspăt la grătar care dădea ghes tuturor să cumpere câte o plasă ori două pentru a-și ostoi pofta... 

... pescarul aruncă la întâmplare plasa care scoate câteva exemplare; o mână tremurândă de avariție, tabac ori alcool, alege, după criterii doar de ea știute, care păstrăv ajunge pe grătarul sfârâind a moarte ori înapoi în bazinul cu viață. Un chițăit  isteric al unui mucos mofturos indică precis care păstrăv trebuie să moară: unul mai mic și frumos colorat, refuzat de mai multe ori de mâna tremurândă ori de capriciul hulpav al clientului neghiftuit. Ironie supremă a vieții, moartea vine cum-necum...

Noi toți ne peregrinăm existența prin balta cu viață; neștiutori, orbecăim la grămadă, de colo-colo, căutând sens vieții pe care nu o pricepem. De mici ni s-a spus că totul se supune lui Dumnezeu: de la vrăbiuța de pe gard, la crinii câmpului... până la numărul perilor capului vreunui fiu al omului, toate și toți stau în mâna cea atotputernică a lui YHWH. Nimic n-ar trebui să-i poată smulge din mâna Sa ocrotitoare. Cu toate acestea, "mucosul isteric", "mâna tremurândă de avariție" ori "capriciul hulpavului neghiftuit" dictează exact și precis Voinței Divine ce are să se întâmple... și ce nu. 

Eu unul ... m-am săturat de circul acestui hazard ordinar botezat cu nume de Dumnezeu iubitor!

7 comentarios:

  1. Oare ii putem compara pe oameni cu pestii? Nu sunt oare oamenii fiinte rationale? Si daca aceiasi soarta o au atat oamenii, cat si pestii, atunci care este sensul vietii? De ce mai traim? Daca Dumnezeul Bibliei nu este nicidecum dragoste, dupa cum pretinde, ce alternativa poate oferi ateismul credintei in Dumnezeu in privinta cautarii sensului vietii?

    ResponderEliminar
  2. Te simți tratat mai acătării decât dobitoacele? Ți se pare că există vreo logică în ceea ce ți se întâmplă, afară de hazardul pe care îl numim Voia lui Dumnezeu din lipsă de alternative? Nu este vorba de a afla ”misterele universului” ci de a redescoperi demnitatea de a trăi cu fruntea sus, conștienți de real, nu păcăliți de iluzii. Conștienți de final... viața efemeră capătă valențe nebănuite pe care religiosul nu le are nici poate avea din pricina inșelăciunii în care trăiește. Dumnezeu nu dă sens Vieții... doar justifică suferința și moartea care devin singurele lui aliate! Trăiește viața, nu muri înainte de vreme! Trăiește ca și cum ai muri mâine!

    ResponderEliminar
  3. te salut q.entity!

    Imi place cum scri, imi plac oamenii care chiar au ce scrie, din pacate eu inca nu ma numar intre ei, mi-e mai greu sa-mi formulez gandurile, ceea ce la tine vad ca pare usor (stiu ca nu e) mai ales cand vad ca nu numai ca scri, dar scri .. frumos! :)..

    Studentul de mai sus este clar corijent la o multime de materii care au ca obiect logica, pentru el ateii trebuie sa-i explice ce si cum, capshorul lui nu e in stare sa si-l foloseasca decat ca sa nu-i ploaie in gat!

    "ce alternativa poate oferi ateismul".. spre stiinta ta de studios, afla ca ateii nu dau explicatii de dragul inapoiatilor care nu-s in stare sa gandeasca, ei isi bazeaza existenta si sanatatea mentala pe lucruri care au prea putin in comun cu personaje imaginare, pe puteri supranaturale, pe umilinta si non-valori, oricare ar fi ele. "Explicatiile" constau in primul rand pe a pune mana pe mai mult de o carte de povesti scrisa de niste oieri despre un tamplar. Si curios, bunastarea si sanatatea e de partea lor.. nu e nevoie sa ma crezi, de fapt chiar te rog sa nu ma crezi, pune osu si afla tu singur

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Mulțumescu-ți pentru aprecierile generoase Luke... Pe religioși va trebui să-i conștientizăm că, în afară de Dumnezeu, mai au și o viață pe care bine ar face dacă și-ar trăi-o! Iată ce le doresc eu tuturor: trăiți viața în demnitatea conștienței... nu în putreziciunea amăgirii cu iluzii!

      Eliminar
  4. ginditorul de la hamangia6 de abril de 2012, 20:44

    Am ajuns si la sensul vieti,nu cred ca toti oamenii pun aceasta intrebare ,pina la un moment de reflectie in care fac un bilant ce au cistigat sau ce au pierdut la un moment dat,si daca a meritat efortul depus sau valorile investite in bunuri sau oameni.La fel ca exemplul descris si noi sintem parca intr-un experiment, si sintem testati cit putem sa rezistam in diferite conditii,fizice si psihice ,fara sa stim care este rezultatul pentru ca la finalul jocului totul se intoarce in cutie.SA traim demni fara teama ca vom fi judecati gresit ptr.felul in care am trait.

    ResponderEliminar
  5. "Ironie a vietii, moartea vine cum-necum"
    Daca din prima secunda a nasterii unei fiinte, nisipul clepsidrei incepe deja sa se scurga in directia mortii......se mai poate vorbi de viata? Eu am ajuns la concluzia ca acest timp parcurs sau aceasta stare, din punctul nasterii pana la asazisa moarte.....nu are nimic de-a face cu viata. E doar o iluzie. Asta e cea mai mare iluzie, si nu existenta unui Dumnezeu iubitor.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Poate ca ai dreptate... poate ca nu... suntem inca in cautarea unui raspuns. Insa ceea ce experimentam zi de zi trebuie inteles ca fiind real in masura in care noi suntem reali... sau nu! Postarea mea despre DETERMINISM cred ca ti-ar fi utila pentru o mai buna intelegere a vietii!

      Eliminar

De oriunde ai fi, comentariul tau ma onoreaza: