viernes, 1 de junio de 2012

Fiul... Moralist

De când căscat-am ochii şi-am ciulit urechile întru ascultare pe Planetă, nişte tunici negre, însoţite aproape invariabil de nişte bărbi despuiete, mi-au susurat la auz o frază care, prin repetare nesfârşită, a devenit celebră:„Să iubeşti pe aproapele tău ca pe tine însuţi[1] Continuarea poveştii o ştiţi şi voi, la fel de bine ca şi mine: aţi pus cuvântul la inima, aţi renunţat la voi şi la „multe”, aţi suferit şi v-aţi bucurat deopotrivă, împlinind frumoasa şi nobila poruncă! Ceea ce puţini cunosc este faptul că această zicere nu este deloc originală, şi nicidecum nu aparţine lui Isus: El doar reiterează o zicere care reflecta principala normă duhovnicească de vieţuire din sînul sectei Fariseilor, respectiv principiul iubirii și îngăduinței frățești.[2]Fariseu practicant, născut din părinți farisei, Fiul Moralist al lui Dumnezeu, Isus Hristos, postulează pentru era pe care a ianugurat-o cu nașterea Sa un nou precept (i)moral: Faceţi-vă prieteni cu ajutorul bogăţiilor nedrepte![3] Acesta, se pare, chiar este original. Așa se face că în noua dispensațiune, vajnicii urmași ai lui Isus s-au înfruptat din plin din această ideologie, urmărind insistent împlinirea parazitară a multelor și presantelor nevoi care le zdrumicau necontenit stomacele, buzunarele ori eros-ul.


Dacă e trădare...trădare să fie! Numai s-oştim şi noi !!!

[1] Marcu 12:31


[2] Flavius Josephus: The Wars of The Jews, II, Cap. 8, 16. http://www.ccel.org/j/josephus/works/JOSEPHUS.HTM


[3] Luca 16:9

4 comentarios:

 1. Din viata lui isus autorii au transmis viitorimi ce au crezut ca merita amintit,poate mult mai multe au fost faptele si cuvintele pe care au omis sa le aminteasca cu buna sau rea intentie ,ca daca ar fii scris noi cei de astazi am lesina de atita citit.Se vede de departe ca este o facatura dar pentru unii este si a ajuns ca drog , ca fara el nu pot trai iar pentru unii este o afacere rentabila de traiesc pe spatele celor pe care ii manipuleaza cum vor .vorba aia veche MARE E PROSTIA UMANA SI MULTI II ADUC OBOLUL.

  ResponderEliminar
  Respuestas
  1. Temerea mea este nu ca Isus ar fi spus "lucruri" si nu s-au consemnat: temerea mea este ca multi neaveniti si oportunisti "au pus in gura" lui Isus o gramada de chestiuni pe care Isus nu le-a spus, dar care servea intereselor "pantecelor rotunjite de nemunca" ale vremii! Intocmai ca si astazi, prieteni dragi!

   Eliminar
 2. In acea perioada a istoriei acumularea de bogatii se facea prin metode nedrepte,cum e si in zilele de acum,avem relatarea cu ZACHEU.Idemnula fost bun ,pentru ca in pvestea cu BOGATUL SI SARACUL LAZAR poate ca ai vrea sa ai un prieten pe lumea ailalta,dar daca nu il ai acum cind viata e asa de grea si zici ca BOGATU CARE IA RODIT TARINA pe lumea cealalta te vei chinui si nu va veni nimeni sa aline chinul tau

  ResponderEliminar
  Respuestas
  1. Sa vedem daca ne intelegem: tot ce este moral si etic, mie mi se pare de admirat si de dorit! Valorile sunt valori indiferent de circumstante. A se consemna ca nu religia a "produs" morala si etica: religia doar s-a folosit de aceste concepte in interes propriu, ceea ce este imoral si profund non-etic!!! Toate celelalte sunt povesti! Te salut si ne auzim...

   Eliminar

De oriunde ai fi, comentariul tau ma onoreaza: