miércoles, 28 de diciembre de 2011

Domnul YHWH

Dumnezeul desemnat de tetragrama ebraică YHWH este cunoscut drept Yahveh sau Yehova. Acest dumnezeu este definit înainte de toate ca fiind dumnezeul xenofob al urii rasiale, al alegerii arbitrare,  nemilos şi sîngeros, autorul, inspiratorul şi inductorul unor fapte criminale, de o violenţă exagerată şi nenecesară, toate justificate - în mod cu totul paradoxal - de  nemărginita-i dragoste. 


YHWH este dumnezeul personal care intervine în mod salvator, direct şi nemijlocit, cel care se manifestă fără intermediari şi care se proclamă pe sine protectorul suprem. Trecand repede de la statutul de dumnezeu de cort la cel de trib, YHWH  se descoperă omului atent şi sectar ales, chiar dacă nu îşi arată faţa; ascunzandu-si chipul, ne invita in schimb să ne adîncim privirile în "dosul" său, ca şi cum acesta ar fi mai puţin sfînt şi, în consecinţă, mai accesibil omului contaminat de o inferioritate inerentă propriei sale existenţe. 


YHWH se proclama pe Sine Dumnezeul tau! Tu ce-i raspunzi?

5 comentarios:

  1. Ce descrii tu aici este o caricatură grotescă, nu chipul lui Dumnezeu. Nu l-ai înțeles, iar cu un asemenea spirit ai toate șansele să nu-l mai poți înțelege vreodată. Dumnezeu să-ți lichideze idolii. Atunci ar mai fi o șansă.

    ResponderEliminar
  2. "Toata Scriptura este insuflata de Dumnezeu..." Un mic tur prin istoria tribala ireaeliana face bine cunostintelor generale, stimate FGL. Pe langa idoli, Dumnezeul descris acolo lichideaza natiuni intregi, copii, animale... dar lasa in viata virginele. Cam perversa imaginea descrisa Acolo. Sau autorii scrierilor respective au fost perversi si si-au folosit preferintele razboinice sub numele si autoritatea unei asa-zis fiinte superioare asigurandu-si astfel supunerea maselor. Sub aspectul acesta, Dumnezeu ar mai avea totusi o sansa...

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Salut si bine ai venit pe blogg!
      Dumnezeu nu mai are nici o sansa... le-a irosit pe toate chemandu-ne pe la biserici! Cat despre virgine...pregatesc o postare... Sa ne auzim cu bine!

      Eliminar
  3. Tu ai scris despre Domnul YHWH ca este dumnezeul xenofob al urii rasiale. Daca admitem faptul ca Iehova este un zeu tribal, cum de iti explici faptul ca nici unul dintre zeii tribali ai celorlalte popoare din antichitate nu are acest caracter xenofob al urii rasiale?!

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Este simplu, indentiatea nationala a evreiilor se vrea a fi una consevatoare, iar sovinismul si rasismul nu sunt trecute cu vederea de "ratiunea divina"!

      Eliminar

De oriunde ai fi, comentariul tau ma onoreaza: