lunes, 4 de junio de 2012

Ultimul Războinic


Oamenii se înţeleg dialogând. Dialogul nu este perfect: pot apărea neînţelegeri, se pot strecura greşeli, dar şi acestea se soluţionează tot prin dialog. Violenţa şi războiul nu sunt o soluţie: aparte de suferinţa atroce pe care o presupune —suferinţă absurdă prin însăşi inutilitatea ei—violenţa naşte doar violenţă şi răzvrătire. Omenirea a schimbat registrul violenţei pe unul al dialogului. La Dumnezeu lucrurile nu stau deloc aşa. El a rămas anchilozat, anacronic, în „războiul rece” al retoricii viscerale dirijate împotriva „copiilor” Săi speriaţi şi neputincioşi. Mânuind ameninţător „satârul măcelului generalizat” prin  cotidianul nostru umil şi împovărat, YHWH ţine cu tot din-adinsul să ne bage tuturor... apocalipsa-n oase!  

Mesajul Său a rămas invariabil: V'am trimes foametea în toate cetăţile voastre, şi lipsa de pîne în toate locuinţele voastre...  7 ,,N'am vrut să vă dau nici ploaie, cînd mai erau încă trei luni pînă la secerat; ...9 V'am lovit cu rugină în grîu şi cu tăciune; grădinile voastre cele multe, viile, smochinii şi măslinii voştri i-au mîncat deseori lăcustele...10 Am trimes în voi ciuma şi v'am ucis tinerii cu sabia...11 ,,V'am nimicit ca pe Sodoma şi Gomora... Cu toate acestea, tot nu v'aţi întors la Mine...[1] Războiul divin nu s-a terminat... şi nu cunoaşte Pacea nicidecum: întreaga „zidire” dimpreună cu „toată suflarea” troznesc sub apăsarea cruntă a furiei divine. Cum-necum, se pare că ne-a pus gând rău: ori Îl adorăm de urgenţă, ori murim de mâna... Ultimului Războinic Autentic cu pretenţii de  TATĂ!  


[1] Amos 4:6-11  

13 comentarios:

  1. Se pare ca toata suflarea trbuie sa trosneasca sub apasarea furiei divine ,ei nu vor sa aiba un dialog cu el acum cit se mai poate.In mintea unora fanatismul a creat monstri cu care sperie pe cei slabi cu duhul.,conteaza mult contextul istoric cind au avut loc evenimentele pentru intelegerea corecta a lor

    ResponderEliminar
  2. Fara indoiala tu cunosti contextul. Tu si toti cei care va tot justificati nebunia prin tot felul de tertipuri care sa insele minima logica. Voi toti sunteti de fapt cunoscatorii absoluti ai "contextului" pentru ca voi... il creati!

    ResponderEliminar
  3. “V'am trimes foametea în toate cetăţile voastre, şi lipsa de paine în toate locuinţele voastre...
    ,,N'am vrut să vă dau nici ploaie, cînd mai erau încă trei luni pînă la secerat; “V'am lovit cu rugină în grîu şi cu tăciune; grădinile voastre cele multe, viile, smochinii şi măslinii voştri i-au mîncat deseori lăcustele...
    “Am trimes în voi ciuma şi v'am ucis tinerii cu sabia...
    ,,V'am nimicit ca pe Sodoma şi Gomora... Cu toate acestea, tot nu v'aţi întors la Mine...”
    Concluzia: toate aceste actiuni, Bunul Dumnezeu le-a intreprins din dragoste fata de poporul Sau, pe care-l iubeste cu “o iubire vesnica”, cu o iubire “care intrece orice pricepere”…
    Irod Cel Mare, sinistrul rege al Iudeii, despre care contemporanii sai spuneai ca “e mai bine sa fii porcul lui decat fiul sau”, a dat dispozitii supusilor sai sa o omoare pe sotia sa, Mariamna, imediat ce se va afla ca a fost executat de catre imparatul Octavian, si aceasta deoarece, povesteste Iosif Flavius in a sa carte “Antichitati iudaice”, o iubea nespus de mult, respectiv, nu putea sa conceapa ca un alt barbat se va putea bucura de dragalaseniile sotiei sale dupa moartea sa. Destinul insa i-a fost favorabil, el intorcandu-se teafar de la Roma… iar sotia sa Mariamna, intr-un final, dupa cativa ani de la derularea acelei intamplari, a fost condamnata la moarte de catre cel care o viata intreaga i-a spus ca nu-si poate imagina viata fara ea, omorandu-i, printre altele, ambii parinti. Nu exista in prezent nici macar o singura fiinta rationala pe intreaga suprafata a Pamantului care sa aibe cuvinte de respect si admiratie la adresa acestui descreierat antic, in schimb exista sute de milioane de fiinte care pretind a fi rationale si care au o gandire plina de admiratie si reverenta la adresa Unuia care “ii iubeste cu o dragoste care intrece orice pricepere”. Cu adevarat, actiunile acestui monstru, infinit mai monstruos decat ale sus amintitului personaj antic de trista amintire Irod Cel Mare, sunt incomparabil mai monstruoase, iar creierul meu este incapabil sa inteleaga de ce perceptia celor doua personaje este total diferita in mintea oamenilor contemporani…

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Iti inteleg perplexitatea in fata acestei contradictii numita iubire divina. Acesta este si rostul bloggului: sa infatiseze iubirea lui Dumnezeu in toata splendoarea sa, pentru ca toti cei care vor sa fie informati sa aiba ocazia de a cunoaste si altceva decat ce li s-a povestit la biserica.

      Eliminar
  4. Asta adevarat razboinic al luminii!
    Testokick

    ResponderEliminar
  5. Respuestas
    1. Sunt in Romania pana la sfarsitul saptamanii... Aici sunt prins cu probleme si nu prea o sa am timp de scris... ne auzim dupa... Salutari!

      Eliminar
  6. Chestia asta cu zecimea din zilele noastre e inventia bisericii.In invatatura pe care isus a dato ucenicilor nu figureaza,biserica a introdus acest lucru pe considerentul ca ar fi poporul cel nou al lui dumnezeu si ca trebuie sustinuta financiar de enorias asa cum poporul evreu ia sustinut pe preotii lor in vechime.Asa ca cei de astazi nu sint continuatorii celor din V.TESTAMENT si prin urmare banii care se string servesc scopurilor celor care conduc,mai mult sau mai putin bune,ne vrind sa spun mai multe dar care se cunosc de catre uniidin cercul de alesi ai poporului lui dumnezeudar care a ajuns si la cunostinta TURMEI CARE TREBUIE SA FIE TUNSA de ceii care o conduc.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Aici toata lumea stie ca se fura ... si nimeni nu zice nimic. Toata lumea tace malc ... si merge pios la biserica... sa mai daruiasca niscaiva zecime!

      Eliminar
  7. Cred ca si de-asta se zica ca bataia-i rupta din rai! Dumnezeu stie cel mai bine cum s-o administreze.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Daca ramanem la metafora... si mie imi place (metafora)! Cat despre latura practica... parca nu as dori nimanui sa guste din furia divina... NU de alta, dar nu are haz!

      Eliminar
    2. Furia omeneasca ii cea mai de soi, decat ca-i scuzata a fi dumnezeiasca. De-asta e buna o sperietoare in podgorie.

      Eliminar

De oriunde ai fi, comentariul tau ma onoreaza: