sábado, 4 de mayo de 2013

Manea Pascala


Doctrina centrala a crestinismului este Invierea: fara ea crestinismul nu ar avea nici un sens, credinta ar ramane doar o vorba goala iar Dumnezeul descris de religiosi nu si-ar mai justifica existenta. Temelia acestei doctrine –spun credinciosii– este Cuvantul lui Dumnezeu; insa la o cercetare mai amanuntita  observam ca Iubitorul de Oameni nu a suflat niciodata vreo vorba despre Invierea Mortilor; nici Patriarhii, nici Profetii, nici marele Moise nu erau la curent cu un asa Adevar minunat. Cu totii si-au dat obstescul sfarsit si cu asta basta. David insusi, aflat in pragul mortii, face urmatoarea marturisire: ,,Eu plec pe calea pe care merge toata lumea[1]; nu sufla nici o vorba despre Inviere, despre Judecata, Cetatea de Aur sau Marea de Cristal! Saducheii, preoti dinastici si pastratori de nadejde ale tainelor divine, respingeau cu vehementa aceasta erezie[2], condamnand fara retineri o asemenea gogomanie pe motiv ca Torah nu pomeneste  nici un cuvant despre Inviere!

Fagaduind prostimii marea cu sarea, Fariseii au aflat rapid ca pot castiga influenta, bani si privilegii fara numar, plasmuind povesti dupa inima si poftele cele multe ale poporului manelist. Dorinta dupa un trai mai bun si fuga de munca a dus la supralicitarea ofertei religioase pe principiul “gramada n-are varf”, inventand rapid noi dimensiuni ale spiritualitatii: imaginatia fertila a unor bezmetici religiosi a despuiat rapid cerul de misterul sau inerent, explicand cu lux de amanunte “lucruri, pe cari ochiul nu le-a vazut, urechea nu le-a auzit, şi la inima omului nu s'au suit[3]. Angajati in spirala seducatoare a fagaduintelor de tot felul, Fariseii prefigurau aparitia tarzie a crestinismului –incununare apoteotica a Minciunii cu laurii Adevarului absolut. Raiul, Iadul, Cetatea de Aur, Marea de Cristal, Cununa de Diamante si un Pamant Nou doar al lor, sunt toate motive omniprezente in maneaua universala a superstitiei religioase interpretata cu patos de poporul lautar intre doua altare invechite si-un gratar de mici stropiti cu bere: “sa moara dusmanul meu … ma iubeste dumnezeu!”



[1] 1Imparati 2:1
[2] Fapte 23:8  Saducheii zic ca nu este inviere, nici înger, nici duh, pe cand Fariseii le marturisesc pe amandoua.
[3] 1 Corinteni 2:9

15 comentarios:

  1. In pricipiu, ai dreptate – nu gasim nicaieri in V.T., de la Geneza la Maleahi vreun verset care sa vina in sprijinul invataturii despre inviere. Totusi, daca asa stau lucrurile, ma intreb si eu asa: pe ce baza au ajuns fariseii (care aveau si ei, alaturi de saduchei, Torah drept carte de capatai) la concluzia ca exista inviere? Care e parerea ta in aceasta privinta?
    Si as mai avea ceva de spus: nicaieri in tot V.T. nu gasim nici macar un singur verset care sa sugereze macar ca Yahveh ar avea UN SUNGUR FIU. Gasim in schimb 3 versete in care ni se vorbeste de existent FIILOR LUI DUMNEZEU (adica la plural). Dupa parerea mea, ar fi o insulta strigatoare la cer sa afirmi in dreptul unui cap de familie care este tatal a MAI MULTI copii, ca are de fapt UNUL SINGUR. Poate ca si acesta este un motiv pentru care evreii i-au dispretuit pe crestini timp de secole…

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Salutare Studentule,
      Aici "e" multe de zis! Poate ca nu ar strica un studiu mai amanuntit pe acest subiect. Ar trebui sa cunoastem mai bine componenta spectrului religios iudeu si istoria sa.
      Flavius Josephus spune face o radiografie succinta a sectarismului iudaic din vremea lui Isus Hristos despre care nu auzise nimeni:

      "în vremea aceea, existau la iudei trei secte cu păreri diferite despre faptele oamenilor, dintre care una era a fariseilor, a doua, a saduceilor, iar a treia, a esenienilor. Fariseii spun că o parte, dar nu toate faptele stau la îndemâna sorţii, căci unele pot să fie sau să nu fie în puterea noastră. Dar esenienii susţin că toate faptele sunt la cheremul sorţii şi nimic nu i se întâmplă omului, care să nu fi fost hotărât de destin. în schimb saduceii suprimă cu desăvârşire soarta, pretinzând că ea nici nu există şi că întâmplările trăite de oameni nu se datorează acesteia, ci toate sunt rodul voinţei noastre, astfel încât noi suntem autorii atât ai celor bune, cât şi ai celor rele, care rezultă din propria noastră prostie."

      Voi reveni cu mai multe informatii...

      Eliminar
    2. In alta parte acelasi autor zice:
      "Deocamdată vreau să remarc că fariseii au dat poporului prin viu grai multe porunci moştenite de la strămoşi, care n-au fost însă înscrise în cartea de legi a lui Moise. De aceea secta saduceilor le respinge şi susţine că numai ce stă scris are autoritate, pe când dogmele lăsate de strămoşi prin viu grai nu sunt obligatorii. în această privinţă izbucnesc adesea aprige dispute în care saduceii au de partea lor pe cei bogaţi, fariseii bucurându-se în schimb de favoarea mulţimii. Despre ambele secte, ca şi despre cea de-a treia, a esenienilor, am tratat pe larg în cea de-a doua carte a lucrării mele despre războiul iudeilor împotriva romanilor."
      Antichitati Iudaice vol II pg 161.

      Eliminar

    3. Altundeva zice asa:
      "Fariseii nu dispreţuiesc cumpătarea şi nu se lasă moleşiţi de plăceri; urmează cu sfinţenie ceea ce în matura lor chibzuinţă socotesc că e bine şi caută să înfăptuiască tot ce Ie-a prescris judecata. Ei îi respectă pe oamenii în vârstă şi nu au aroganţa de-a contrazice afirmaţiile lor. întrucât susţin că toate se desfăşoară după cum a hotărât Soarta, fariseii nu vor să priveze voinţa omenească de ardoarea de a împlini ceea ce depinde de ea, ci ne învaţă că Dumnezeu a dorit ca forţa Destinului şi judecata omului să acţioneze împreună, astfel ca fiecare să încline după placul său, fie spre viciu, fie spre virtute. Au convingerea că sufletele sunt nemuritoare şi că sub pământ ele au parte de răsplăţi sau de pedepse, după felul cum oamenii au dus o viaţă virtuoasă sau desfrânată: ultimii vor rămâne închişi într-o temniţă veşnică, numai cei dintâi având voie să reînvie. Datorită învăţăturii lor, fariseii au atâta influenţă asupra poporului încât tot ceea ce ţine de cultul divin, de rugăciune sau de jertfe se săvârşeşte sub îndrumarea lor. O convingătoare dovadă a virtuţile*" acestora au dat-o cetăţile, deoarece au socotit că ei urmăresc numai binele, atât prin vorbă, cât şi prin faptă.

      învăţătura saduceilor lasă ca sufletul să piară împreună cu trupul şi nu recunoaşte altă doctrină în afara Legii sacre. Ei socotesc un mare merit să întreţină dispute despre înţelepciune cu dascălii proprii. Aderenţii lor sunt puţin numeroşi, dar aceştia au o condiţie bună. Nu întreprind nimic în afara vorbelor; atunci când ajung magistraţi, fără voia lor şi constrânşi de nevoie, adoptă opiniile fariseilor, fiindcă altfel nu sunt toleraţi de popor."
      Antichitati Iudaice vol II pg 437-438.

      Eliminar
  2. Nu stiu daca cineva din aceasta lume si-a pus urmatoarea intrebare: Daca intr-o localitate anume, dintr-o anume tara a lumii, ar muri cineva, ar fi declarat mort de catre medicul legist, iar apoi, dupa 3 zile ar invia, oare cati locuitori din acea localitate ar afla de acest fapt extraordinar? Parerea mea este ca TOTI, la care s-ar mai adauga inca cateva milioane sau zeci de milioane care ar afla de acest lucru de la televizor. Si atunci cum de se face ca in urma cu 2000 de ani, intr-un oras ce abea numara 20.000 de locuitori (cam la atatea locuitori estimeaza specialistii, se ridica populatia Ierusalimului din perioada romana) doar in jur de 500 de persoane (dintre care unii nu erau cetateni ai Ierusalimului), dupa cum reiese din evangheliile sinoptice, au fost martori ai invierii? Daca invierea este un FAPT EVIDENT, la fel de evident ca explozia unei bombe atomice (iertata fie-mi comparatia!), atunci cum de se face ca au aparut niste oameni (ma refer la apostoli) care umblau din sat in sat si din oras in oras, depunand eforturi in a-i convinge pe oameni de invierea unui om? Oare a auzit cineva de existenta unor oameni care sa duca munca de lamurire cu multimi de oameni in efortul de a-i convinge ca o singura bomba atomica poate distruge zeci de mii de oameni in cateva clipe?
    Daca presa contemporana ar scoate la lumina zilei un astfel de fapt extraordinar, facandu-l cunoscut zecilor de milioane de oameni, atunci care sunt marturiile “presei” de acum 2000 de ani? Cum de se face ca evangheliile reprezinta SINGURA SURSA A ANTICHITATII care consemneaza invierea lui Isus? Cum se face ca o multime de istorici ai acelor vremuri nu mentioneaza absolut deloc realitatea acestui fapt extraordinar in scrierile lor???

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Nimeni in afara Evangheliilor nu aminteste nici face vorbire despre Isus Hristos si Invierea lui minunata in a treia zi. Nu ar trebui sa ne miram de acest fapt, intru-cat istoricii vremii au facut vorbire si au consemnat pentru posteritate evenimente care intradevar au avut loc, relatand detalii in ceea ce priveste locul, timpul si alte marturii care sa confirme istoria cu pricina. Despre Isus nu se face vorbire. Nici despre Invierea lui. Despre asta povestim noi astazi: culmea este ca toata lumea este dornica sa asculte povestea!!!

      Eliminar
  3. Deci este mai corect sa ne uram: Cristos a decedat dupa cum spunea un clasic in viata?
    Testokick

    ResponderEliminar
  4. Hahaha,

    Nu e tocmai silogismul pe care l-am avut in minte. Ideea e ca religia corupe in sine, intru-cat NIMENI nu crede dezinteresat: TOTI cred doar pentru ca D-zeu le aduce sanatate si prosperitate, ii fereste de necazuri, le poarta noroc, ii ajuta in afaceri, la razboi sau la furat, iar altii sunt pur si simplu in "solda" lui Dumnezeu. La urma urmei prefer un dusman declarat decat iubirea "fraternala" care iti implanta pumnalul pana la prasila acolo unde te doare cel mai mult. Cu toate acestea argumentul Hristic poate fi de actualitate... insa dintr-o perspectiva lipsita de virusul superstitiei religioase si a fetisului bolnavicios: Cristos a murit! Noi suntem inca aici! Traieste Viata!!!

    ResponderEliminar
  5. ginditorul de la hamangia14 de mayo de 2013, 11:06

    Farisei de ieri si de astazi ,gasesti la tot pasul casint religiosi sau politici mint cu nerusinare iar ce este mai rau ca gasesc oameni creduli care stau extaziati si asculta,basme ,povesti si experiente de credinta.Dar ce sa faci ca mare e pamintul si multi cei ce locuiesc pe el...UN SALUT CALDUROS SI BINE AI REVENIT. te asteptam,si nu stiam de ce ai incetat sa mai scrii,astept cu interes sa continui mai departe

    ResponderEliminar
  6. Deoarece presupun ca inca nu ai aflat, am considerat de cuviinta, draga Teologule, sa te informez asupra unui fapt care a scandalizat intreaga fratietate adventista din tara noastyra mioritica. Sambata dupa - amiaza, unul dintre VIP-rile bisericii „ramasitei”, Cornel Darvasan, in cadrul comunitatii „Excelsis”a facut o declaratie publica, cu privire la decizia sa de a divorta de sotia sa Dana, cu care are 3 copii. In prealabil, si-a dat demisia din postul de realizator de emisiuni de la Speranta TV, si de cea de pastor asociat la comunitatea „Excelsis”. Din cate cunosti din proprie experienta, credinciosii adventi sunt mari cautatori de cancanuri, astfel ca la scurta vreme de la aparitia acestei declaratii publice (care a aparut la scurt timp si pe youtube), au aparut sa curga comentarii, unele dintre ele extrem de veninoase la adresa personajului in cauza. Altele insa, ar trebui sa puna pe ganduri pe oricine care mai are o pofta nebuna de a raspandi asemenea vesti, fie ele si adevarate. Un asemenea comentariu este cel de mai jos, semnat de catre un crestin advent care, din cate se pare, a apartinut pana nu de mult, bisericii romano-catolice, si care este scarbit pana peste cap de toate magariile de care a avut parte in ultima, cea de-a saptea biserica profetica.

    ResponderEliminar
  7. Asadar, ii ofer cuvantul acestui credincios:
    „Se zice – si nu degeaba – ca tot ceea ce faci vorbeste atât de tare despre tine, încât nu se mai aude nimic din ceea ce spui! Isus a predicat ceea ce făcea. Isus facea ceea ce spunea si spunea ceea ce facea. Voi, in schimb, sunteti niste lupi in blana de oaie. De ce ati bagat repede mizeria sub pres in cazul marelui orator si predicator – numai pastor nu – Cornel Darvasan? Ati scos emisiunile, ati scos filmul de pe youtube, ati scos tot ce are legatura cu el. De ce ? Asumati-va greselile ! Asumati-va oamenii pe care tot voi i-ati pregatit ! Unele biserici si-au asumat actele de cruzime din Evul Mediu (ba chiar si-au cerut iertare pentru ele), actele de pedofilie din zilele noastre, ba chiar si schimbarea din proprie initiativa a zilei de inchinare si-au asumat-o, iar bisericii AZS ii este jena sa recunoasca faptul real ca are niste pastori... supusi pacatului. Acum, nu zic nicidecum ca e bine, nici intr-un caz, nici in celalalt.
    De 8 luni de zile vad curvie, preacurvie, ipocrizie, minciuna, falsitate, fariseism,etc. ... Vad insirate pe sarma la uscat, precum rufele, pacate care mai de care mai “interesante”. Am vazut cu ochii mei preacurvie bagata sub pres – culmea !!! – de insusi pastorul comunitatii in care se intamplase, mintind cu o nonsalanta de nedescris. Am vazut cu ochii mei cum fratii dau spaga si isi asigura o viata linistita, prin tot felul de aranjamente. Am vazut cu ochii mei cum fratii prefera compromisul in locul adevarului, ungand pe mai-marii acestei lumi cu de toate, numai pentru a nu fi deranjati. Am vazut cu ochii mei cum fratii ung politisti pentru a merge cu 180 km/ora, sau cum pun bani in pasaport pentru a trece de vama. Am vazut cu ochii mei cum fratii imi ascund adevaruri despre care eu oricum stiam, frati care ma mint in fata fara nicio jena, in plina zi de Sabat. Am vazut cu ochii mei cum sunt
    publicate pe site-ul bisericii chestii urate despre mine, pe care nu le-am facut, dupa care sunt scoase si musamalizate, iar fratii incearca sa ma prosteasca pe fata, cum ca e bine ca nu am vazut ce s-a postat... Nu le-am mai spus ca stiam, ca vazusem, pentru ca am vrut sa vad cat de departe merg cu minciuna. Si au mers... Aveam mai multa credinta si incredere in Dumnezeu in biserica din care provin. Nu spun ca biserica respectiva e mai buna, e la fel, insa nu si la capitolul moralitate. Acolo, daca se intamplau incurcaturi intre sotul uneia si sotia altuia, acest lucru se datora numai si numai alcoolului. Aici, vad frati facand asta in stare perfecta de trezie. Acolo, daca un preot mai calca stramb, nimeni nu o stie, doar banuieste, pentru ca o face cu discretie si nici nu distruge viata nimanui, pentru ca e celibatar, nu are pe cine rani. Nu lasa pe nimeni de izbeliste. Aici, pastorii divorteaza si lasa in urma lor fiinte distruse.
    Se urla din toti rarunchii – mai ales unii de catre unii pastori – cum ca o anumita biserica este a fiarei. Nu am de gand sa neg asta. Insa de ce predicam ca e pacat sa nu te casatoresti, dar ca nu e pacat sa divortezi?
    De ce predicam ca e pacat sa profiti sexual de copilasi, dar ca nu e pacat sa te culci cu o sora care nu iti este nevasta? De ce predicam ca e pacat sa schimbi ziua de inchinare, dar mintim si suntem falsi in Sabat?
    Mi-e frica de faptul ca ma voi obisnui cu pacatul din jurul meu. Mi se tot repeta sa ma obisnuiesc, pentru ca o sa mai vad si altele... Ce fel de biserica e aceasta, totusi?

    ResponderEliminar
  8. Mantuitorul ne spunea foarte frumos in Evanghelia lui Matei, in capitolul 7, incepand cu versetul 16, ca “Îi veţi cunoaşte după roadele lor”. Pai si atunci ajung la concluzia ca nu suntem biserica lui Dumnezeu, si asta nu pentru ca avem si noi pacatosii nostri, ci pentru ca ne ascundem dupa deget, dupa pacat. Dar nu suport pacatul ! Am ales sa fiu adventist tocmai pentru ca nu ma mai suportam, nu mai suportam pacatul, ma consideram plin de pacate, iar acum, ma uit la pacat si nu pot face nimic, ba dimpotriva, sunt luat peste picior, cum ca de ce imi permit sa dau eu lectii de morala, care abia m-am uscat de apa botezului... Ca de ce vad pacate peste tot ? Sa ma fac ca nu le vad ?!? Mi se tot repeta sa ma obisnuiesc... Hmmm... BAZS este – deocamdata – o biserica falsa, curva, fariseica, plina de oameni fara caracter. Da, si asta chiar daca detine adevarul ! Adventisti NUMAI de ziua a saptea. In restul saptamanii, orice. O rusine pentru Evanghelie! Eu doresc sa fiu crestin, nu cretin ! Pacat sa ai adevarul si sa iti bati joc de el! Ar fi momentul sa va treziti din amorteala in care va aflati si sa luati atitudine! Ce atitudine? Sa nu ne mai mintiti in fata, sa recunoasteti atunci cand gresiti. Nu caderea e un pacat, ci faptul ca nu te mai ridici. Nu curvia si preacurvia sunt pacate, ci faptul ca prin ele distrugem si alte vieti. Mai nou, am aflat ca, la comitet, ca sa demonstrezi un pacat al unuia/uneia, trebuie sa ai martori. Martori care sa ce ? Sa stea langa tine cand tu pacatuiesti, sa te pandeasca, sa nu iti spuna nimic si apoi sa te cheme la comitet si sa te parasca tot ei ?!? Si sa te mai si pedepseasca... Oau... Eu stiu ca, daca gresesc, ma ridic singur si imi recunosc pacatul si apoi cer ajutor fratilor, ca sa scap de pacat, daca nu pot altfel. Cum sa fiu martor la pacatul altuia, si sa imi mai dau si cu parerea dupa aceea, si sa il mai si pedepsesc ? Adica, e mai logic sa il trag de maneca din timp. E oribil ce aud. Sunt foarte suparat. Nu pe BAZS, nu pe pastori, nu pe Cornel Darvasan, nu ! Sunt suparat ca fac parte din aceasta biserica, sunt suparat de falsitatea care exista in aceasta biserica si cel mai suparat sunt de faptul ca atunci cand spun pacatului pe nume, sunt ironizat si pus la colt. Nu este o atitudine normala. Nu sunt un sfant, dar macar incerc sa devin. Si nici nu consider ca daca vad una sau alta, ar trebui sa tac si sa ma bucur ca nu mi s-au intamplat mie. Nu! De exemplu, eu am “mirosit” ce se intampla in cazul C.D. si A.M.L. chiar din ziua botezului meu. Si oricat de mult am incercat sa-i trag de maneca pe cei doi, nu am reusit decat sa fiu luat peste picior si ironizat. “Abia m-am uscat si dau sfaturi!” Ce fel de gandire e asta? Cat de curand, multi se vor trezi si vor pleca sa se intalneasca cu adevaratul Dumnezeu, nu cu cel pe care il credeti voi ca exista in BAZS. Si nu m-ar mira sa fiu si eu unul dintre cei care il cauta pe Dumnezeu, si nu o anumita Biserica. Daca va fi vreodata sa fac o alegere, fiti siguri ca il voi alege pe Dumnezeu, nu o biserica, nu niste oameni!
    P.S. Acest comentariu, la fel ca si multe altele, a aparut pe site-ul lui Adrian Tudosie, adventomania.ro, unul dintre multii reformatori pe care ii are biserica „resturilor”, care are un spirit plin de indignare la adresa pacatelor din categoria celui comis de VIP-ul AZS, insa care uita sa manifeste aceiasi indignare la adresa unor pacate INFINIT MAI GRAVE, descrise in cartea pe care d-lui o considera sfanta, cum ar fi, de pilda, exterminarea popoarelor canaanite de catre „ambasadorii neprihanirii celei vesnice”.
    Daca ai motivatie suficienta, te rog frumos sa accesezi site-ul adventomania.ro, sa citesti comentariile ultimelor 5 articole postate, si daca ai suficienta inspiratie, sa purcezi la alcatuirea unui articol din perspectiva unui teolog ateu.
    Multumesc pentru intelegere!

    ResponderEliminar
  9. GINDITORUL DE LA HAMANGIA20 de mayo de 2013, 10:27

    Fariseii de astazi si din V.testament sint aceias doar prosti sint noi ,traim in secolul 21si este absolut necesar sa ne schimbam felul de gindire.Cu povesti despre inviere si alte bazaconii merge sa fie spuse celor din jungla,ei sint in alt stadiu de cunoastere si nu le putem cere mai mult dar ,in lumea de astazi care vrea sa ajunga sa traiasca pe marte si sa exploreze universul,este de neconceput ca mai sint oameni creduli care pot si sint amagiti de diferite religi,culte si secte. ´´MARE E GRADINA SI MULTI MAI SINT CEI CARE O LOCUIESC.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Ganditorule,

      Prosti, prosti... da multi! Asta face ca cei care nu impartasesc aceeasi viziune despre lume sa se simta tolerati pe o planeta care nu le apartine. Pana cand raportul sa se inverseze va mai trece multa vreme... prea multa pentru ca vreunu dintre noi sa o apuce. Ceea ce putem face este sa grabim timpul...

      Salutare

      Eliminar

De oriunde ai fi, comentariul tau ma onoreaza: