viernes, 20 de enero de 2012

Solomoniada

Prin vrerea lui Dumnezeu (căci altfel nici nu se putea...), ascensiunea la tron al "celui mai iubit fiu dintre pământeni" s-a făcut printr-un lung șir de asasinate (detalii neinteresante însă...). Odată ajuns împărat, Solomon a devenit brusc "cel mai iubit împărat" dintre împărații pământului, și, bineînțeles, "cel mai înțelept". Cum nu putea fi altfel, rând pe rând, "cel mai iubit dintre pământeni" ajunge a fi "cel mai... dintre cei mai..." pe toate planurile; modest și altruist din fire fiind, s-a împotrivit, dar fără succes, bogățiilor de tot felul: nu le-a vrut, nu le-a căutat, așa că, YHWH, s-a văzut nevoit să-l oblige pe Solomon să accepte și statutul de "cel mai bogat dintre pământeni". Din punct de vedere amoros, proaspătul împărat nu putea fi altfel decât "masculul alfa al terrei", respectiv risipitorul de sămânță divină peste fața pământului uscat (și nu numai...). Depozitar al Înțelepciunii și Părinte al Priceperii, emite judecăți minunate și dă lumii proverbe, ziceri și cântări care au făcut, indubitabil, înconjurul planetei. 

Între "două" ziceri proverbiale (și nu numai... dar tot proverbiale), "primul arhitect" al planetei decide să lase posterității cea mai mare minune a antichității: Templul lui YHWH. Zis și făcut, dar ce să vezi? Înțelepciunea sa cea fără margini și priceperea-i cea iscusită nu  știa să taie lemnul, nici piatra să cioplească; așa că "Înțeleptu´" a făcut apel la unii care trebuie să fi fost mult mai înțelepți; aceștia au tăiat lemnul și cioplit piatra, ba chiar au construit și casa, după cum urmează: 30.000 de cărăuși, 70.000 de oameni de povară, 80.000 de cioplitori în piatră, 3.300 de căpetenii și un număr nespecificat (noi bănuim că e vorba despre exact 6699) de tăietori de lemne, toți slujitori ai unui alt împărat, și anume Hiram. Astfel, 199.999 de oameni, toți calfe și zidari, cu Solomon 10, care-i și întrece, timp de 7 ani au muncit cu sârg să construiască un templu uriaș de... 27 metri lungime, 9 metri lățime și 13 metri înălțime! Inverosimil, nu-i așa? 200.000 de oameni timp de 7 ani... pentru o casuță de 243 de metri pătrați (1200 de coți)?!? E bine de știut că doar 20.000 de inși au construit piramida cea mare a lui Keops... în numai 20 de ani!

Astăzi știm sigur că s-au furat materiale din proiectul Templului lui Iahve. Doar astfel se poate explica cum, în următorii 6 ani, aceiași inși au făurit, pe persoană fizică, resedința "masculului alfa", care, ce să vezi... mare minune mare, era fix de 5 ori mai mare decât Casa lui  Dumnezeu, respectiv 6000 de coți pătrați. Dar cum YHWH era mai tot timpul plecat cu niscaiva treburi prin Univers... nu s-a supărat! Asta da Înțelepciune, pardon... Înșelăciune! Asta da Pricepere... la furat! De mii de ani încoace aceasta este istoria lumii: niște foarte mulți "înțelepți", toți binecuvântați și prea-iubiți de Iahve, ne înșeală cu înțelepciune și ne fură cu pricepere!... După ce I-au furat mâna de lucru și materialele de casă, Iahve nu prea mai dă pe aici, pe la noi, pe la Planetă! Spre ne-norocul Lui, aici pe Terra... suntem în plină solomoniadă!

2 comentarios:

  1. M-am spart de ras la citirea postarii. N-ai pierdut timpul la cursurile de Vechiul Testament :)

    Stii ce ma gandeam? Cred ca in echipa de constructie a templului erau niste romani

    ResponderEliminar
  2. Salut Ianis,
    Ce-i drept si mie mi-a trecut un gand fugar... dincolo de comic insa, drama prostiei, ipocriziei si a hotiei generalizate ramane o chestiune pe care nimeni nu este pregatit nici s-o inteleaga, nici sa o infrunte... E trist ... E bolnav... E scarbos! In fine, cred ca e doar crestineste!

    ResponderEliminar

De oriunde ai fi, comentariul tau ma onoreaza: