martes, 17 de enero de 2012

Lege

În încercarea de a-mi demonstra faptul că morala și etica actuală nu-și pot avea originile decât în dumnezeu și biblie, cu ceva timp în urmă, un fost coleg m-a interpelat cu următoarea provocare: cum ai putea să-ți iubești nevasta dacă nu ar exista o poruncă divină, care să-ți ceară s-o iubești? Știu că atunci am rămas ușor perplex și cu gura căscată: eu nu-mi imaginasem vreodată că ar trebui să-ți iubești nevasta din cauza unei legi care îți cere așa ceva! Am înțeles tot atunci că esența Răului, manifestat în toate formele sale, își are originea în modul în care Omul se raportează la Lege.

Religioșii, în esența lor, sunt niște prizonieri nevrozați ai Legii, iar nu trăitori ai spiritului acesteia! Visători euforici, tânjind după răsplata cea mare promisă, religioșii sunt aidoma carnivorelor de la zoo, care nu se manifestă violent... pentru simplul motiv că se găsesc în spatele unor trainice gratii de fier și primesc hrană la vreme, nu pentru că ar fi blânde, docile ori compasive; și tot asemenea lor, ori de câte ori găsesc o breșă în gard se fac scăpați, făcând ceea ce știu ei mai bine: să urle, să sfâșie, să ucidă... să înghită victima! ... Religioșii  nu curvesc doar de frică, din pricina grilajului de fier, dar când li se ivește ocazia... țineți-vă Ceruri!

Fără îndoială, demersul moral sau etic este un fals demers câtă vreme dumnezei imorali, călcători de etică și lipsiți de orice bun simț, plasează Omul în cuști strâmte de fier.  E numai de la sine înțeles, că animalul religios neîmblânzit aruncat în spatele unor gratii, nu este mai puțin animal doar pentru faptul că poartă vreun apelativ religios; el conservă intactă toată esența lui animalică, și abia așteaptă să urle, să sfâșie, să ucidă, să înghită victime... aidoma dumnezeilor după chipul cărora a fost plăsmuit. Morala și etica au sens în Libertate, afară din cuști,  fără momeli ispititoare și fără dumnezei. În libertate oamenii sunt așa cum sunt: cei buni sunt buni, cei răi sunt ne-buni. Cei buni nu sunt buni pentru că le cere vreo lege, ci pentru că nu pot fi altfel, și chiar de ar putea.. nu vor să fie. Cei răi, spoiți sau nu cu vreo formă de morală, sunt răi pentru că ei nu pot... nici vor să fie altfel. Nu vă-nșelați dragii mei, oamenii nu se schimbă: ei doar se prefac! 

5 comentarios:

  1. "...oamenii nu se schimbă: ei doar se prefac!"

    Din pacate, de cele mai multe ori, viata confirma asta. Totusi, mi-e greu sa accept acest determinism (social, religios, etc.)care sterge orice urma de libertate si responsabilitate.

    ResponderEliminar
  2. Salut lg,
    Oamenii puternici sunt cei care accepta starea de lucruri asa cum este, fara sa modifice realitatea doar pentru ca, statistic vorbind, rezultatul sa fie unul mai favorabil. Determinism? E un subiect profund, complicat; promit sa deschid o discutie despre acest lucru, la fel dupa cum promit sa fac vorbire si despre libertate si responsabilitate.
    Te salut

    ResponderEliminar
  3. Salut,


    scuze, nici nu mi-am dat seama c-am intrat in casa ta fara sa dau buna ziua:-)

    Desi mi-am pierdut credinta in dumnezeul biblic, inca mai cred in OM si-n capacitatea lui de a interactiona (aici vad eu forta creatoare)cu mediul mai degraba decat a reactiona. Dar pt. asta, asa cum ai spus, e nevoie sa constientizam nevrozele de orice fel. Si noi suntem realitatea si suntem intr-o continua schimbare.

    ResponderEliminar
  4. Tot e bine ca avem ceva loc de miscare in ecuatia asta a determinismului, chiar daca numai de-un cot:-) Ma temeam sa nu ramanem prinsi intr-un loop comportamental pana la moarte (imi place mai mult termenul "transformare"). Ai reusit sa condensezi atat de mult in cateva cuvinte. Recunosc ca am avut o senzatie de genul "inteleg si totusi imi scapa".
    Deci liberi nu suntem decat in aceasta realitate ireal-abstracta (Sinele) si asta o datoram de fapt supunerii acestui determinism al materiei.
    Comportamentul nostru poate fi definit ca o metoda de testare a "viabilitatii" acestor noi realitati?

    ResponderEliminar
  5. Scuze, postarea de mai sus era pentru "Determinism"

    ResponderEliminar

De oriunde ai fi, comentariul tau ma onoreaza: